Te veel te doen, te weinig tijd?

Dat is wat mij overkwam toen ik vol nieuwe plannen terug kwam van vakantie. Op vakantie heb (neem?) je tijd om even afstand te nemen van de gewone gang van zaken, zit je in een ander ritme, en dat gaf mij de energie om allerlei nieuwe dingen te laten boven borrelen. Maar sommige van die nieuwe dingen kunnen niet zonder dat oude dingen afgerond worden. En als je dan alle dingen op een rij zet die je eigenlijk wilt doen, kom je erachter dat je te veel dingen wilt doen, in te weinig tijd (want voor je gevoel wilde ik sommige dingen gisteren al af hebben…).

Niets doen – herkenbaar..?

Bij mij had dat in mijn eerste werkweek een negatief gevolg: het hoognodige heb ik gedaan (dingen die echt moeten), maar van de nieuwe (en oude onafgemaakte) zaken heb ik niets gedaan. Ik had zoveel dingen die ik kon doen, ik kon geen keuze maken, dus ik deed niets..  Met als gevolg dat ik én geen voortgang had én een negatief gevoel had. Dit laatste natuurlijk omdat ik zoveel voornemens had in de vakantie, en er nu weinig van terecht kwam.

Na de eerste week heb ik gelijk pas op de plaats gemaakt. Vroeger was ik er weken in door gegaan, met alle negatieve gevoelens erbij. Nu herken ik het gelukkig! En, belangrijk, ik heb er ook een oplossing voor!

(Geen) keuze

Ik had zoveel dingen te doen, maar ik maakte geen keuze. Dat kwam omdat ik geen overzicht had. Want als ik aan iets ging beginnen, was er dan niet wat anders dat ik beter had kunnen doen? Wat was belangrijk, wat had prio? Dus ik heb eerst een overzicht gemaakt van alle dingen die ik wilde gaan doen. notitieboekje_klEn dan zie je ook dat je inderdaad te weinig tijd hebt om alles te doen. (de gewone dingen die ik normaliter doe, blijf ik wel doen, dus heel veel tijd heb ik niet).
Ik heb een soort middenweg genomen. Dingen die niet af kunnen komen omdat je er te weinig tijd voor hebt om al je tijd erin te stoppen, kunnen wel voortgang hebben. Dus sommige dingen doe ik elke dag een kwartier, andere dingen elke dag een half uur, en andere dingen plan ik weer anders in. Dus in plaats van ze niet te doen, begin ik er in ieder geval aan, en zo werk ik elke dag wat stukjes van mijn to do lijst af.

In eerdere blogs (Notitieboekjes en Acties uitvoeren) heb ik al een keer vermeld hoe ik met actielijstjes/ to do boekjes om ga. Maar ja, moeten de nieuwe acties die opgeborreld zijn in de vakantie wel in zo’n notitieboekje terechtkomen…Ook ik blijf leren ;-).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.