5 tips voor de was

De was is een wekelijks (dagelijks ;-)) terugkerend fenomeen. Om het wat makkelijker te laten verlopen, hieronder wat tips. Kijk maar wat je ervan kunt (wilt) gebruiken!

1. Basis: houd de was bij!

Het spreekt eigenlijk voor zich. Houd de was bij. Kleine beetjes is beter te behappen dan die hele grote berg! Als je het elke keer bijhoudt, hoef je elke keer maar een klein beetje te doen. Lijkt het ook minder. Zorg uiteindelijk wel voor een volle wasmachine, dus niet al te kleine beetjes. By the way,  wasmachine niet te vol, want dan wordt de was niet goed schoon.

2. Sorteer de was al vroeg

Gebruik een aantal wasmanden voor de verschillende soorten was die je hebt. Als je de was al sorteert bij het in de wasmanden gooien, heb je ook gelijk een beeld welke was genoeg is om een was voor te draaien. En het sorteerwerk is al voor je gedaan! Iedereen in het gewasmand met verfstalen eropzin helpt dan mee. Mochten de kinderen (of je partner) twijfelen of ze het wel in de juiste wasmand gooien, kun je ook afspreken dat ze twijfelgevallen bovenop de wasmand leggen.
Er zijn allerlei handigheidjes om te weten welke wasmand waarvoor is. Tekst (wit, bont)-briefjes, plaatjes, of zoals in de voorbeeldfoto: gebruik verfstalen om aan te geven welke kleur waarin moet.

Zelf heb ik 4 (!) wasmanden: voor de witte, zwarte, bonte en fijne was. Geen plaatjes erop, maar ze staan op een vaste plek, dus nu weet iedereen wel wat waarin moet (meestal..). Als je het in de wasmachine doet, heb je altijd nog een laatste check. Voorkom je toch ook nog de roze was.wasmand met 4 vakken

3. Bewaar de wasbenodigdheden in de buurt van je wasmachine

Denk hierbij aan waspoeder, wasverzachter/ azijn (ipv wasverzachter; wordt wasbenodighedende was ook zacht van, goedkoper en ruikt niet naar azijn), vlekkenmiddeltjes, doseerbolletje, waszakje etc. Alle spullen die je met de was associeert kun je het beste bij elkaar bewaren, en ook op de plek waar je het gebruikt. Dat is een basisregel bij het opruimen: bewaar dingen daar waar je ze gebruikt. Ben je ze ook minder snel kwijt!

4. Gebruik een timer

Als je er een hebt natuurlijk! Je kunt de wasmachine later aanzetten zodat hij klaar is als je uit je werk komt. Kan het gelijk uit de wasmachine opgehangen worden of de droger in. Beter dan dat het de hele dag in de machine blijft liggen. Je kunt bijvoorbeeld ook ‘s nachts de was draaien, als je nachtstroom hebt (en niet wakker wordt van de wasmachine). Ben je ook nog goedkoper uit.

5. Sorteer de was ook als hij droog is

Als je de was uit de droger haalt/ van de waslijn haalt, probeer dan ook de was al te sorteren naar kamer. Kinderen kunnen al vroeg meehelpen hun eigen spullen op te vouwen en in de kast te leggen. Als dat apart in een mand ligt, is de eerste stap al gezet. Als ze klein zijn, kunnen ze bijvoorbeeld beginnen met de juiste sokken bij elkaar zoeken.

Hulp nodig bij de planning van (andere) huishoudelijke zaken? Laat het geen onoverzichtelijke berg worden… Ik kan je op weg helpen!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.