Smaken veranderen

map met receptenAl een tijdje zit ik met een doos in mijn kast in mijn maag. Niet letterlijk, hoewel.. Het is namelijk een doos vol met recepten. Allerlei recepten die ik in de loop der jaren uit bladen heb gescheurd (soms geknipt), of die zijn geprint. Vroeger, lang geleden, plakte ik de recepten allemaal nog in een map, gesorteerd op voor-, hoofd- en nagerecht. Ook als ze niet lekker waren (waarom???). Daar ben ik uiteindelijk mee gestopt, en ben alle recepten in een schoenendoos gaan doen.  Wel met die verbetering dat als een recept niet lekker was, het niet meer terug in de doos werd gestopt.

Warboel

Maar waaromschoenendoos vol met recepten zit ik nu met die doos in mijn maag? De doos is rommelig, er is geen overzicht en er zitten recepten in die wel en niet gebruikt zijn. En sommige recepten zal ik waarschijnlijk nooit meer gebruiken. Kortom, warboel. Tot voor kort was het geen probleem. Als ik eens inspiratie op wilde doen, pakte ik de doos erbij, zocht wat lekkers uit, en de rest ging weer terug in de doos.
Maar de laatste keren werkte het niet meer zo.

Smaken veranderen

Eén van mijn kinderen is overgevoelig gebleken voor melk en lactose. Daarnaast blijkt mijn man sommige dingen echt niet lekker te vinden, ook niet na een aantal keer in verschillende varianten wat uitgeprobeerd te hebben (kan ook aan mijn kookkunsten liggen). Kortom, als ik door de recepten heen ga, blijken heel veel recepten al geen goede match op te leveren voor het gezin. Want er zit toch vaak melk of kaas door iets heen. En ja, er zijn alternatieven voor, maar dan heb ik ook liever een kant en klaar receptje voor. (Die vind ik dan op internet, en sla het linkje op, in plaats van het recept uitprinten en in de doos stoppen). En ook niet onbelangrijk: je smaak verandert ook in de loop der jaren. Van sommige recepten vraag ik me af hoe ze überhaupt een plekje in de doos hebben gekregen!

Grof sorteren

Dus heb ik me nu voorgenomen eens goed door de receptendoos heen te gaan, en te gaan sorteren: welk recept kan terug in de doos, en welke gaat naar de papierbak. En dan alleen sorteren op die 2 criteria (met wat het gezin lekker vindt in het achterhoofd). Niet gelijk een hele indeling erbij. Ik ken mezelf, als ik dat ga doen, wordt het te groot, en duurt het project te lang. Na de sortering een lekker recept uitzoeken voor vanavond! Het overzicht komt wel, maar alles op zijn tijd.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.