Kinderen in het huishouden

Gewoonte

Heel vaak is iets een gewoonte, en doe je iets omdat je het zo gewend bent. Een jas ophangen die de kinderen van zich af gooien, hun schooltas leeghalen, omdat er anders niets mee gebeurt. Of de tafel dekken, want je staat toch al te koken. Of de tafel afruimen, want je kan dan nog even gezellig met je partner na kletsen. Noem maar op. Maar hé, die gewoonte kan ook de gewoonte van een ander worden!

Jong geleerd…

zijwieltje kinderfietsAls iemand iets op jonge leeftijd leert (dat geldt voor heel veel dingen), gaat het als vanzelfsprekend, en wordt het ook geen dingetje.
Het is wel een beetje investeren (vaak wat meer als je er wat later mee begint), maar dat doe je bij andere dingen uiteindelijk ook. Neem bijvoorbeeld het leren tandenpoetsen, het zelf aankleden of het leren fietsen (zonder zijwieltjes).

Dat zijn allemaal dingen die je normaal vindt om tijd in te investeren, die in eerste instantie ook niet vanzelf gaan.

Kleine moeite

  • De jas ophangen bij binnenkomst (in plaats van `op welk moment laat ik hem vallen’)
  • schoenen neerzetten bij de plek waar jij het wilt (in plaats van `waar zal ik ze nu eens uittrekken, achter de bank, bij mijn bed, op de mat etc, met de volgende dag de vraag: waar zijn mijn schoenen??)
  • het is een kleine moeite om het ze aan te leren. Niet altijd een kleine moeite, eerlijk is eerlijk, maar de aanhouder wint. De spullen worden dan opgeruimd door degene van wie het is. Dan hoef jij er niet altijd achteraan te lopen. In het begin moet je wel regelmatig zeggen dat ze het alsnog moeten doen misschien. Dan zitten ze al op de bank te chillen (zoals ze tegenwoordig zeggen), maar dan hadden ze het maar gelijk moeten doen ;-). In dit proces kun je ook de schooltas leegmaken meenemen. Een kleine moeite als ze thuiskomen om even hun tas leeg te maken, als ze toch nog staan. En nee, dat is niet zielig. Op school (en zelfs al op de peuterspeelzaal) doen ze het ook allemaal. Dus als ze het daar ook kunnen als ze jong zijn, kunnen ze het thuis ook. Kun jij ze verwennen met andere dingen uiteindelijk, in plaats van ze de start van het leren huishouden uit handen te nemen -> hebben ze later ook profijt van!

Win win

kapot gevallen deksel botervlootAls ze iets groter zijn, en afhankelijk van hoe zuinig je op je servies bent, kun je ze ook de tafel laten dekken, de tafel laten afruimen, afwassen en de vaatwasser laten uitruimen. In het begin is het even wennen, als ze die dingen nog niet eerder hoefden te doen, maar als het een gewoonte is geworden, is het fijner voor je dat je iets relaxter je dingen kunt doen. En het wordt meer gewaardeerd als je het een keertje voor ze overneemt, als ze bijvoorbeeld echt moe zijn, of geen tijd hebben. Ik zeg win win!

Wat doen jouw kinderen (al) in het huishouden? Heb je nog goede tips? Deel ze hieronder, dan hebben anderen er misschien ook nog profijt van!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.