De plek waar je niet moet beginnen met opruimen

Als je wilt opruimen is er meestal een aanleiding:

  • Je kan iets voor de zoveelste keer niet (snel genoeg) vinden
  • Je wilt een keer gewoon op de bank neerploffen zonder eerst ruimte te hoeven maken
  • Of aan een tafel, met hetzelfde verhaal 😉
  • De rekening waarvoor je een aanmaning krijgt, ligt ergens, maar waar?
  • Je huishouden loopt achter, want je moet eerst te veel opruimen voordat je kunt beginnen met schoonmaken
  • Er kan niets meer bij in die kast, op de zolder of in de garage

Herkenbaar?

Waar niet beginnen?

Als je dan wilt gaan opruimen, is een belangrijke vraag waar je moet beginnen met opruimen. De neiging van veel mensen, jij ook?, is om te beginnen met de zolder of andere opslagruimte. Want daar moeten immers alle overbodige spullen naar toe! Helaas, dit is niet de plek die ik aanraad om mee te starten! Fjieuw, dat scheelt misschien weer, die ellendige zolder is ook niet het leukste klusje. Maar hij komt uiteindelijk heus wel aan de beurt hoor! Maar niet om mee te beginnen!

Waar dan wel beginnen?

Om te starten raad ik je een plek aan waar je vaak bent, waar je dus gelijk profijt hebt van wat je hebt opgeruimd. Als je die plek dan ook opgeruimd houdt (elke dag een rondje van 10 minuten om het bij te houden doet wonderen), heb je elke dag dat geniet-moment.bloemen_mei-o
Dat geeft ook energie om een volgende plek aan te pakken. Als je al je energie in de zolder had gestopt, zie je er weinig van, en je kunt nog steeds niet op de bank neerploffen ;-). Tenzij de zolder de enige plek is waar je last van hebt uiteraard…

De plek die je opruimt hoeft in eerste instantie echt niet groot te zijn. Sterker nog, beperk je tot een klein stuk en breid dat dan uit. Bijvoorbeeld alleen opgeruimde bank met klein tafeltje  de bank in de woonkamer, of alleen alle papieren verzamelen en op 1 plek bewaren (en betaal gelijk de achterstallige rekeningen), of alleen het badkamerkastje (heb je gelijk in beeld of je extra tandpasta moet kopen, of nog lang niet). Als je gelijk je hele woonkamer wilt opruimen, waarbij je én de bank, én de tafel én de kasten aanpakt, is de kans groot dat het te veel is voor een keer. Je energie is verspild, de rommel is alleen maar meer en je kan nog steeds niet op de bank neerploffen!

Dus…

Dus…, kijk waar je grootste ergernis zit, doe een afgebakend stuk, niet te groot, en geniet van het resultaat. Ook al is het maar een klein stuk. Alleen een bank, of een halve tafel is ook goed! Maar je bent begonnen, daar gaat het om!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.