Acties uitvoeren

In een eerder blog (Notitieboekjes) had ik het erover dat ik leuke to do boekjes had. Vroeger had ik ook altijd losse to do lijstjes (rondslingeren ;-)). Heel af en toe heb ik er nog eentje los, maar dat zijn dan, voor dat moment, superbelangrijke dingen.hand (met armband) en met letter f erop geschreven

Die zitten dan de hele tijd in mijn hoofd (als een mantra), of ik schrijf letters of een kruisje*) op mijn hand, en dan is het toch wel fijn om het even apart op te schrijven.
*) en dan niet meer weten waar de letter of het kruisje voor stond…..

Afijn, dat to do boekje, daar staan uiteindelijk al je acties in. Maar hoe ga je nou al die acties ook uitvoeren? Laat ik eerlijk zijn, ik heb geen wondermiddel… het blijft altijd wel een kwestie van wat zelfdiscipline. Maar…. ik heb wel wat tips.

Kijk je lijstje na:
– zijn het dingen die je allemaal zelf moet doen?
– zijn het dingen die je uberhaupt nog wel moet doen?
Dus kun je delegeren of schrappen? Dat scheelt al weer.

Top 5

Wat je verder kunt doen is een top 5 maken van je acties, die echt de 5 belangrijkste zijn. Die bijvoorbeeld een deadline hebben, of die écht een keer aan de beurt zijn. Van die 5 acties kijk je of het een grote actie is, die uit meerdere kleine bestaat, of dat het een actie op zich is (bijvoorbeeld tandartsafpraak maken). De grote acties verdeel je onder in kleine acties (je kan daarvoor een linker- en een rechterbladzijde in je to do boekje voor reserveren, zodat het overzichtelijk blijft; links schrijf je dan de hoofdactie, rechts de `sub’-acties). Een voorbeeld is bijvoorbeeld de belasting invullen (als dat voor jou een grote, uitgestelde, met een deadline etc klus is). Het is zo’n leuk klusje dat moet gebeuren… De sub-acties die je daarvoor kunt plannen, zijn:
– checklijstje zoeken/ maken welke papieren je nodig hebt
– tijd inplannen (met je partner?) wanneer je het gaat invullen
– daadwerkelijk aangifte doen
De `grote’ actie is nu onderverdeeld in wat kleinere acties, die wat meer behapbaar zijn. Deze kan ik niet echt veel leuker maken helaas, wel iets makkelijker ;-).

Lamp

En nu komt het op het stukje zelfdiscipline aan: van de top 5 aan acties, doe je elke dag minstens 3 acties. Als één van de acties bijvoorbeeld was een lamp vervangen, kun je dat doen, en die actie afstrepen. Maar als je ook nog een specifieke lamp eerst moet kopen, bestaat dit actiepunt dus uit 2 acties, en kun je er 1 of 2 doen.
De discipline zit hem erin dat je elke dag 3 (of meer, of minder, dat is aan jou) acties doet,  en dat je altijd 5 (of meer, of minder, dat is aan jou) hoofdacties onder handen hebt.

Nu ook de kleine acties gewoon meetellen, is het een stuk leuker om je actielijst af te werken, en komen de grote klussen ook af. Met kleine stapjes…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.